Overslaan en naar de inhoud gaan

De “Confrérie de la Massette”

massette

Het was in augustus 1989 dat een handvol leden van de “Association des Maîtres Tailleurs de Pierres de la Province de Liège” de fundamenten legden van de gilde; de statuten, regels en rituelen vrij geïnspireerd op die van onze Franse buren.

Tijdens het "Banquet Annuel de l'Association Royale des Maîtres Tailleurs de Pierres et Maîtres Marbriers de la Province de Liège " in november van dit jaar, werd Wim Nelis, Voorzitter van Embuild Plus Natuursteen, opgenomen in de « Ordre de la Massette ».

Het voltallige bestuur van de Federatie van Natuursteen was bij deze gelegenheid aanwezig.

De “Confrérie de la Massette” (Confrereye del Massette, in het Waals) is ontstaan uit de wens om haar leden en sympathisanten een ereteken te geven tijdens een gemoedelijke, folkloristische ceremonie.

Deze vindt plaats tijdens het jaarlijkse banket van Sint-Barbara en eert een lid of sympathisant die zich heeft ingezet voor de promotie van natuursteen en het vakmanschap.

  • De graad van "P'tit Mêsse" (Petit Maître) wordt toegekend aan een erkende natuursteen- of marmersteenhouwer.
  • De graad van "Grand Mêsse" (Grootmeester) wordt toegekend aan een P'tit Mêsse die zijn beroepseed en de regels van de gilde gedurende meerdere jaren heeft nageleefd.
  • De graad van "Mêsse d'Oneur" (Meester van Eer) wordt uitgereikt aan een sympathisant van onze natuursteenambachten (publieke of politieke figuur, leverancier, vertegenwoordiger, architect, enz.)

Dit ereteken is louter voor de eer en vervangt in geen geval andere onderscheidingen.

 

wim nelis